• darkblurbg
  • darkblurbg

DIËTEN!?!

Gepubliceerd op: 04-01-2021

Het is weer maandag en nog wel de eerste maandag van het nieuwe jaar…. Staat er ook weer in jouw planning een nieuw dieet? Al druk onderzoek gedaan naar welk dieet je nu gaat volgen? Ga je je zelf uithongeren, stop je met koolhydraten of ga je maar weer aan de shakes omdat dat zo lekker makkelijk is?

Regelmatig krijg ik de vraag waarom er niet één dieet bestaat die voor iedereen werkt. Veel van mijn klanten hebben al jaren strijd met hun overgewicht en hebben al vele diëten, hypes gevolgd en shakes geprobeerd. Elke keer wisten ze hun streefgewicht te behalen maar na een paar maanden tijd waren ze weer terug bij af. En waarom???? Heel kort gezegd; een dieet werkt niet. Ons menselijk lichaam is niet gemaakt om te diëten en om constant streng voor onszelf te zijn. Met als gevolg het welbekende jo jo effect.

 

Jojo-effect: hoe zit dat nu?

Veel mensen vallen in dezelfde valkuil en de oorzaak is meestal een crashdieet: een dieet waarbij je veel minder dan het vereiste calorieën binnenkrijgt. Deze vorm van diëten is erg aantrekkelijk, want vaak zie je snel veel resultaat. Toch liggen er gevaren op de loer. Zo verlies je voornamelijk water en spiermassa, maar geen lichaamsvet. Ook krijg je in veel gevallen te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor je je niet beter gaat voelen, maar juist moe en futloos. Na een aantal weken diëten geeft de weegschaal beduidend minder kilo's aan. Je bent tevreden en gunt jezelf dat welverdiende wijntje en tijdens het koffiedrinken eet je toch een paar koekjes. Zo sluipen er weer meer oude gewoonten in en vanaf dat moment val je snel weer terug in je oude eetpatroon. En voor je het weet zit je weer op je oude gewicht.

 

Waarom werken diëten nu niet?

Ons lichaam is niet gemaakt om de rest van haar/zijn leven onder “strenge” omstandigheden te leven. We worden op den duur chagrijnig als we continue te weinig energie binnen krijgen, krijgen een slechtere concentratie en we gaan minder goed slapen. Maar juist door deze 3 emoties gaan we meer eten en helaas zijn dat dan niet de gezonde dingen.

 

En als je eens eerlijk bent, je weet toch oprecht zelf wel dat een patatje met mayonaise geen gezonde maaltijd is maar op zijn tijd niet erg is. Dat gezond eten beter voor je lichaam is, lekker veel groenten en fruit en geen voedingsstoffen weg laten.

Het is juist zo belangrijk dat je aan jezelf gaat werken. En weten waarom je kiest voor een gezond leven in plaats van het weer starten met een dieet. Zit je niet lekker in je lijf? Gaat het niet zoals je wilt, zijn er andere problemen, alles heeft een oorzaak.

Het is juist zoveel waardevoller om te gaan onderzoeken waarom jij eet zoals je eet en keuzes maakt waar je je niet goed bij voelt. Het primitieve brein kan niet tegen de restrictie over voedsel. De switch om niet in strijd met je eten te schieten is “Je mag het wel maar je wil het niet” , dat is de mindset.  Bijna niemand eet alleen fysiek functioneel maar ook uit wat je denkt of wat je voelt.

 

Wil jij ook meer inzicht in je eigen (opgelegde) eetregels, waardes en het waarom je weer aan een dieet wil beginnen? Wil je ook beter voor jezelf gaan zorgen?

Maak 2021 jouw jaar met het terugpakken van de regie over je eigen eetgedrag!